петък, 20 юли 2012 г.

ЦИВИЛИЗАЦИЯ
(Статия от B. M. Katz, веган на 31г.)
(превод от англ. - Велик Дунчев)
"Какво мислите за Западната цивилизация?"

"Мисля, че би било добра идея."
Махатма Ганди (1869 - 1948)Следването на Истината понякога означава осъзнаване на нецивилизованите хора от вашето време и навлизането в един изцяло нов свят. Бе нужно да се излезе от статуквото и да се въведе полово равноправие каквото се наблюдава в "Западната цивилизация" днес. Аболиционистите отхвърлиха робството в Северна Америка, след като бяха поробили над четири милиона човешки същества. И сега отново, веганите са предвестници на още по-човечна цивилизация. Другите животни имат техни си цели и предназначение, което няма нищо общо с това да бъдат ресурс от който да се ползва човека. Те са били създадени за хората не повече от колкото жената е създадена за мъжа, или една раса - за друга. В едно цивилизовано общество никое съзнателно същество не бива да бъде хранено с цел да се ползва след това, или пък да се създава за да се ползва човек от него.


Научните данни потвърждават това което получаваме чрез сетивата си. Животните също като нас усещат удоволствие и болка. Те оценяват живота си и искат да го продължат. Всички представители на животинското царство - и хора и не хора - имат тази обща черта. Цивилизовано отношение към всички чустващи същества трябва да изключва поробяването им и измъчването им, както и отнемането на живота им. Опитомяването на животни е древна практика. С него се е установила йерархията - хората са претендирали за превъзходство. Животните са придобили унизителни имена като "свиня", "мръсно куче", или "мръсен плъх", докато на практика те не са нито мръсни, нито низши. Хората неправилно са ги изкарали такива за да могат да доминират над тях.
Немските евреи бяха наричани с унизителни животински имена за да им отнемат достоинството на хора и да постигнат един манталитет сред нацистите, който да ги улесни в избиването им. Нашето видистко отношение към животните е нещото което трябва да променим за да станем по-цивилизовани.


Депрограмирането на обществото изисква да си спомним нашето детство и когато учихме азбуката с помоща на имената на животните. Ние сме харесвали Голямата Птица, Гъсока Доналд, Мишката Мики, Жабока Кермит, Госпожица Пиги, Малкият Стюарт и др. Децата биват привличани от животните по един естествен начин и затова във филми, телевизии и приказки се използват животните за да се обучават децата. Там животните са показвани като едни мили герои, говорещи с хората... и после хоп - ето децата са в ресторанта, където получават друго послание, попивано от детския им ум. Самото общество значи ни е научило да бъдем нецивилизовани.


Тъйкато животните имат централна нервна система за разлика от растенията, наистина би било много по-цивилизовано да се храним с растения. Истински цивилизовано човечество, такова каквото преди не съществувало ще се създаде само по пътя на веганския начин на живот. Ние всички сме наследници на пещерните хора. Всички сме произлезли от култура, която е употребявала и яла животни. И пак всички ние ще трябва да еволюираме от състоянието, в което сме останали толкова време за да постигнем "Мир на Земята".


В бъдещето се крие надеждата за едно цивилизовано човечество, което ще има друго отношение към животните, каквото ние днес нямаме. Историка Чарлс Патерсън, автор на "Вечната Треблинка" (бел. пр. "Eternal Triblinka") казва: Модерната индустриализирана кланница за хора и животни започна с появата на кланницата в Чикаго през 20-ти век. В записките си Хенри Форд пише, че от там е взел идеята си за продуктова линия за производство на коли. Там той наблюдавал и се възхитил от ефективността на поточната линия за убиване и разфасоване на животни за консумирането им от хората. Антисемитското отношение на Форд и успеха му в бизнеса са го направили особено популярен в нацистка Германия. Хитлер го е нариал "герой" и е разпространил негови антисемитски публикации в цяла Германия. Поточната линия, на която са били унищожавани човешки същества в конц лагерите на Германия е била също толкова ефективна колкото и тази в Чикагската кланница. В моята книга съм посветил глава на дискусията за сходствата между характеристиките на Американските и Немските центрове за геноцид."


Хората трябва да обърнат внимание и на думите в техния собствен език. Дали това е език на цивилизовани хора? Нашия речник включва и думи като "Кланница" (бел.пр. SLAUGHTERhouse) - място съвсем не за забавления. В културата ни също се срещат хора, които без срам се наричат "месари". "Жива стока" не може да бъде дума от език на цивилизовани хора. Ние "цивилизованите западняци" се храним с бебета, отделяме новородени от ТЕХНИТЕ майки, убиваме гъски заради ТЕХНИТЕ пера, брутално убиваме кенгурата и елени когато ловуваме, защото ги възприемама като напаст, отрязваме им гениталите на безпомощни малки зайчета, отглеждаме мъжки елени и котки в Китай само заради отстраняването на телесни части и секрети, които са суровина във фармацефтичната промишленост. Секрети, които животните ползват за маркиране на територията си биват използвани за производство на парфюми, правим на анални електрошокове на норки заради ТЯХНАТА кожа, насилствено затваряме много животни заради "човекоцентристки" неморални наслаждения; и още кой знае колко измъчваме животните (и ето това е ключовата дума), ненужно. Да, за первезните си удоволствия, хората убиват всеки животински вид, та включително и техния собствен. Но ние нямаме никаква нужда да използваме животни заради каквато и да била цел. Следователно ако го правим, означава че вършим несправедливост, и следователно сме нецивилизовани. Хората се молят за мир на Земята докато в същото време те допускат насилие в техния живот през цялото време. Авторът К. Дейвид Коутс (C. David Coates) разсъждава по този въпрос така:


"Не са ли странни хората? Те убиват дивите животни - птици, елени, всякакви видове котки, койоти, бобри, мормоти, мишки с милиони за да защитят опитомените си животни и храната си. После те убиват опитомените си животни с милярди и ги изяждат. Но от това пък умират милиони хора, тъйкато изяждането на всички тези животни води до дегеративни и фатални проблемни нездравословни състояния - сърдечни болести, удари, болести на бъбреците, и рак. После хората харчат милярди долари, измъчвайки и убивайки милиони други животни за да изнамерят лек за тези болести. Някъде другаде пък милиони други човешки същества умират от глад и недохранване, защото храната, с която те биха могли да се нахранят се дава на опитомените животни за угояване. И много малко са тези които виждат абсурдните дела на хората, които така лесно убиват и насилват, а пък веднъж годишно изпращат картички за "Мир на Земята"


Веганите са хората които няма да вършат сексуални насилия, убиване на животни или хора. Човешката раса отчаяно се нуждае от осъзнаването, че веганският начин на живот е по-здравословен, по-радостен и цивилизован, без да се причинява смърт и страдание чрез варварското третиране на животните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар