сряда, 15 август 2012 г.

Преведох статията с цел хората да добият представа за мега ужаса, който хранещи се с животински храни спонсорират ежедневно. Но едва ли ще си го представят точно така, както на практика се случва. За това по-добре е да се види с очи. Има такива филмчета в нета, правени от хора със скрита камера. Тези клипове са като един поглед в ада, който съвременния човек е създал за другите съзнателни същества, населяващи земята. Човека от последните времена, в които сме, желае да си угоди всякак, и едва ли някак си ще промени диетата си. Но за един лакто-вегетарианец, или лакто-ово-вегетарианец ще е похвално ако се старае да се ограничава в приема на животински продукти, като ги свежда до "необходимия" минимум. Казвам до "необходимия", понеже веганите ще поспорят с мен. Но за да си веган изисква по-сериозна култура на хранене, повече осъзнатост и воля, които не можем да очакваме съвременния човек да ги практикува масово.

 ---превод---
Какъв е проблема с вегетарианството
от Dan Cudahy  / 09.09.2008г. /

Думата "вегетарианец" е била въведена в средата на 19-ти век. От тогава насам тя е означавала човек, който изключва от храната си плът от бозайници, птици и риби, но пък включва други продукти от бозайници и птици - особено мляко от крави и яйца от птици. В тази статия, когато използвам думата "вегетарианец (вегетарианство)", ще имам предвид човек (практика), който включва млечни продукти и яйца в диетата си.За разлика от вегетарианците, веганите изключват всички животински продукти от диетата си. Те дори не употребяват животните като ресурс въобще, не се възползват от тях по никакъв начин и за никаква цел (не ги експлоатират, не ползват дрехи, получени от животни, не експериментират с тях, не ги ползват за забавление, не печелят пари от тях по никакъв начин (независимо колко "хуманно" би било). Тоест веганите оставят намира животните да си живеят живота, като се намесват само ако става въпрос за индустриите "домашни любимци", месопреработвателна и други, които налагат робство върху тях от страна на хората.

Моралните проблеми при вегетарианството


Много хора са вегетарианци по етични причини. Те са срещу използването на жовотните за храна или убиването им въобще, или и двете. Да, но те продължават да консумират млечни продукти и яйца, което както ще видите по-долу, допринася много за увеличаването на страданията на животните и то толкова, колкото отглеждането и и убиването им за храна. На практика, със степента, с която вегетарианеца заменя калориите от плътта с калориите от млечните продукти и яйцата, със същата степен той/тя допринасят за страданието на животните.

Яйца от "свободни" кокошки

Нека да погледнем как живеят те. Производителите от тази индустрия обикновено поръчват кокошки носачки от същите инкубатори, както и останалите производители на обикновени яйца. Половината от тези пиленца са мъжки и те биват убивани веднага по жесток начин, като ги хвърлят живи в мелачка. Телцата им се смилат и се събират в чували за боклук или се пускат в други чували, в които те умират от глад или се задушават. По-нататък, понеже кокошките носачки не са продуктивни както в началото, след като минат две години те се пращат в кланницата. Тоест тази индустрия с яйцата от свободни кокошки се базира на мега убиването на животни, за да бъде ефективна икономически.


Живота на носачките преди да отидат в кланницата, е живот в ад. Етикета "яйце от свободна кокошка" означава само че на птиците се разрешава да излизат по малко навън, което навън е много малко място в сравнение с покритата част от фермата. Заради ненормалния шум в тези ферми, а и защото кокошките са социални животни, които живеят в строг ред, човките им се режат с нагорещен нож (за да се спре кървенето), за да не могат да се нараняват, докато се опитват да установят ред в тази шумна среда. Също и заради пренаселеността под тези тъмни подслони, под тях е пълно с екскременти, а и въздуха е ужасен, заради слабата вентилация. В добавка към тези тежки условия ще добавим и това, че кокошките са с модифицирани гени, за да са максимално продуктивни, заради което здравето им се влошава повече от това на нормалните кокошки. Кокошките, които не са експлоатирани ядат по-голямата част от яйцата си, и така си набавят отново хранителните вещества, които губят при всекидневното снасяне. И ако яйцата им се отнемат, как биха могли да си набавят хранителните вещества, които губят при снасяне. А кокошките с модифицирани гени (за повече продукция), губят дори повече хранителни вещества и приключват живота си в по-лошо здраве от другите.

Пикът на снасяне при носачките е около седмия месец от излюпването им и пада значително като достигнат възраст 15 месеца. И производителите, за да получат период на продукция от още 6 месеца, вкючват "свободните" кокошки в процедура "насилствена смяна на перата". Те имитират климатични условия, подобни на есенно зимните. Процедурата включва оставяне на кокошките гладни от няколко дни до две седмици на затъмнено. При тези условия носачките губят до 30% от теглото си, а някои от вече отслабналите и измъчени от загуба на хранителни вещества - умират. Няколко седмици след тази мъчителна за тях процедура, продукцията възстановява предишните си нива.


След като "свободните" кокошки са вече "похарче" (прев. буквално от текстта), т.е. те са в състояние, в което повече не могат да снасят яйца в количества, които търговията изисква, а и тяхното здраве вече е почти изцяло изгубено, заради живота им в ужасни условия и заради загува на хранителни вещества, понеже им се извзимат всичките яйца, тогава кокошките се транспортират до кланницата. Транспортирането и убиването им в комбинация са едни от най-тежките преживявания, на които са подложени. Те и техните кости са толкова слаби, заради изземването на всичките им яйца. По време на транспортирането и клането, костите им често са счупени. Мосото от носачките не е предвидено за употтреба от хора, понеже е просто с много ниско качество. Тези носачки са често преднамерено измъчвани - хвърляни са срещу стената от комплексирани работници, получаващи ниски заплати. Дори и да не ги измъчват, някои от тях пропускат електрическия шок за зашеметяване (за да преминат неподвижни през ножа). И така много от тях преминават живи през ваната с вряла вода (за оскубване на перата).


Индустрията за яйца е динамична и без значение от етикета (дали става въпрос за "свободни", или "органични") е крайно жестока към птиците. Дори и да бяха наистина свободни и живеещи в дивата природа, щом им се отнемат яйцата, пак е нездравословно за птиците. Като прибавим към това и ужасните условия на живот и нуждата от мега убиване за да се поддържа икономически ефективно производството, то човека, който консумира яйца автоматически се определя като крайно безмилостен към животните.[1]

"Органично мляко"

Както хората, така и кравите трябва да са бременни, за да дават мляко. "Органичните" крави следва да бъдат често заплождани, често това се върши в камери, наречени "ракли за изнасилване", където биват оплодени по изкуствен път или от бик. Кравите в нормална среда живеят около 20 години, но заради индустрията "органично мляко" те биват колени на 5 годишна възраст, т.е. когато не могат да дават количествата мляко, изисквани от индустрията. През този кратък период, те са бременни около 9 месеца всяка година и раждат теле 2 или 3 пъти през годината. Някои от телетата от женски пол ще свършат като млекодайни крави, т.е. ще заместят майките и бабите си. Телетата биват изземвани насилствено от майките им - които силно скърбят за загубата си - и са продавани на месопреработвателната промишленост. Въпреки, че на някои крави се разрешава да попасат малко на открито през една част от годината, повечето от тях така и не виждат дневна светлина, докато не тръгнат по пътя към кланницата.

И както "свободните" кокошки, така и "органичните" крави и телетата са транспортирани по същия начин както другите крави. Често те са държани в ремаркета дни наред, докато ги пренасят, и понякога това става в горещо или студено време. Понеже те са преуморени от толкова много даване на мляко, и понеже са с модифицирани гени, за да дават повече продукция, те са доста по слаби от кравите, гледани за месо, и това се вижда в деня, когато пристигат в кланницата. Наистина, повечето от "изпадналите" - това са онези крави, които са прекалено болни и нямат сили да вървят - това са точно млекодайните крави, включително и "органичните" крави. Когато пристигат в кланницата, "изпадналите" изтърпяват още жестокости, като подканване да вървят с електрически палки, или просто са влачени до гилотината, както бе показано по-рано тази година по националната телевизия във филм, правен под прикритие от HSUS. Същинското клане е едно невъобразимо ужасно преживяване. Въпреки, че се предполага кравите да са зашеметени с изстрелване на патрон в мозъка, все пак е трудно за работниците да го направят за всяка крава при тази скорост на предвижване на животните по линията. Така някои крави стигат до мястото за оковаване напълно съзнателни и будни, където биват провисвани надолу с главата и колени. Понеже кравите и говедата, които не са правилно зашеметени се движат при преминаване през ножа, те го пропускат, т.е. преминават живи или силно ранени от ножа. А понеже поточната линия не трябва да спира, тези крави и телета влизат в машината за одиране живи.

Индустрията за "органично" мляко, без значение от това какво ще пише на етикета на готовата продукция, е изключително жестока към кравите и телетата, и не може да съществува без да практикува мега смърт. "Органичните" млекодайни крави са физически и психически скапани още преди да достигнат кланницата, което само по себе си е филм на ужасите. Консумирането на "органични" продукти - мляко, сирене, сметана, крема сирене, кисело мляко от даден човек, го прави толкова жесток към животните, колкото и плътоядеца. 

Безсмъртието на институциите за експлоатиране на животни.

Казвам експлоатиране на животни, защото това е третиране на животните като собственост, като роб. Експлоататора на животни притежава и контролира животното като собственост, като ресурс, и собственика се ограничава единствено до толкова, доколкото от това ще му зависи печалбата.
Ние не сме съгласни с човешкото робство, без значение колко "хуманистично" и "мило" би се отнесъл господаря към роба си. Ние отхвърляме робството във всичките му форми, понеже то е неморално. Самата институция, която го упражнява е неморална, тъйкато систематично по необходимост свежда субектите си до прости обекти, съществуващи само за облага на други; не пазят здравето на робите си, тъйкато ги изцеждат до максимум за повече продукция; свалят нивото на тези чувстващи същества до това на нечустващи неща - като че ли това са брокули, царевица или дървета.

Институциите за експлоатиране на животни (т.е. упражняване на робство) са точно такова неморално нещо в нашата култура, каквото беше и човешкото робство преди 160 години в Америка. Налага се да преосмислим страданията, които причиняваме сега, както през 19 век осмислихме страданието на робите.

Ако се опълчим морално на тези институции за експлоатиране на животните - това жестокото и несправедливо отношение към животните, то ние като свестни хора , запознати вече с фактите от тази статия би трябвало да направим веганството наш морален избор.

-----------------
Бележки:
[1] За допълнителна информация за "свободните" кокошки погледнете Peaceful Prairie Sanctuary’s Faces of Free Range Farming. 


Източник:
http://unpopularveganessays.blogspot.com/2008/09/what-is-wrong-with-vegetarianism.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар